Historien bag Bevar det Vel

Portrætbillede

Mit navn er Anne B. Søbjørn, det er mig, der står bag ”Bevar det Vel” og fremstiller Madklædet. Jeg er uddannet kulturhistorisk konservator, og tog i sin tid min master med speciale i Baltisk rav.

I næsten 20 år har museumsgenstande været mit arbejdsfelt. Når der blev spurgt, (og det gjorde der ofte ), ”Og hvad laver sådan en konservator så?” svarede jeg gerne: ”Jeg arbejder ikke med malerier og bøger, og jeg udstopper ikke dyr, men derudover har jeg med alle de materialer at gøre, som et kulturhistorisk museum indeholder”. Derudover har jeg også arbejdet med fossiler i den bløde moler, hvilket her i Midtjylland, hvor jeg bor, er et kendt materiale – også kendt for at være et lidt delikat og vanskeligt håndterbart materiale.

I 2019 lukkede det konserveringsværksted, hvor jeg havde arbejdet i Skive i mange år. Nu skulle jeg bestemme, om jeg ville blive indenfor konserveringsverdenen, eller prøve andre veje. Det blev egentlig lidt en blanding.

Jeg har i kraft af mit fag et bredt favnende materialekendskab, fingerfærdighed, tålmodighed og arbejdsdisciplin – alt sammen noget, der skal til, hvis man vil arbejde med voksbelagte tekstiler, og det var det, jeg bestemte mig for at ville fremstille.

Mit kendskab til voks, harpiks og olier faldt i god tråd med mit kendskab til tekstiler, alle de materialer, der er repræsenteret i mit Madklæde. Meget af 2019 er gået med at finde frem til den rette sammensætning af voksblandingen, den bedste måde at påføre blandingen samt fremstille tekstilmønstre og æsker. Mønstrene på tekstilet skulle gerne tiltale så mange mennesker som muligt, så enkelhed og en dæmpet farveholdning blev valgt - nok en meget nordisk tilgang til design. Samtidig repræsenteres bivoksen i mønstrene med hexagoer, der viser biernes vokstavler. Det ensfarvede mønster har den mest almindelige størrelse af celler, og det multifarvede har lidt større celler, som er den størrelse droneceller har. Farverne er inspireret af pollentavlerne.

For æskernes vedkommende var det enkle igen vigtigt. Samtidig skulle de være lette at folde og smukke at se på. Kartonen består af 25% græs og etiketten er lavet af papir fremstillet af restproduktionen fra vinfremstilling. Æsken bliver foldet uden brug af lim, og kan derfor bruges ude hos den enkelte forbruger til opbevaring af Madklædet, hvor det er nemt at samle æsken igen – put de to flapper ned i slidserne og klik enderne ind - så der er tænkt over alle trin.

Hele ideen med et Madklæde er bæredygtighed, genanvendelse, samfundssind og anvendelighed. Her spiller selve klædet og æskerne godt sammen. Jeg synes selv, de er blevet rigtig gode. Håber I kommer til at synes det samme.

Anne B. Søbjørn